Film och testprotokoll - Firemill

Det klarar Firemill

Firemill är en helt ny typ av kolsyresläckare, det är därför viktigt att du förstår hur den är tänkt att användas och vad den klarar.

Andreas och Martin släcker eld utomhus med en Firemill

Så här har vi testat

Firemill är avsedd att användas tidigt i brandförloppet för att förhindra att en stor eldsvåda utvecklas. Det är därför i första hand tidigt vid mindre bränder du ska använd Firemill. Vi har dock gjort tester för att se var gränsen för Firemill går.

Eftersom Firemill inte uppfyller kriterierna för en konventionell släckare har vi tagit fram egna provningskriterier för kapacitet som vi sedan testat och utvärderat. Kriterierna är inspirerade av den europeiska standarden SS EN3 klasserna A, B och F. Vi har dock mindre vätskeyta och brännbart material än de minsta standardiserade provbränderna när vi testat vår produkt. Kapacitetstesterna har planerats i samråd med och övervakats av DNV, Det Norske Veritas som är ett av världens ledande certiferingsorgan. Du kan se några av våra proveldningar och kapacitetstester i filmerna nedan och provningsprotokollet når du via knappen.

Se när vi testar Firemill

Vi har gjort proveldningarna i samarbete med DNV. Här kan du se exakt hur dom gick till. Det tar ca 8 sekunder att fullständigt tömma en tub om du har den fullt öppen hela tiden (ej filmat).

A: brand i fibrösa material

En trästapel 40x40x40 cm tändes med bensin i en minut sedan 30 sekunder brinntid. Därefter inleds släckningen.

Se video

B: brand i vätska

Ett runt fat med 40 cm diameter. 2 liter vatten 1,5 liter bensin. Bensinen får brinna 1 minut. Därefter inled släckningen.

Se video

F: brand i olja

1 dl matolja i stekpanna uppvärmd till självantändning. Brinntid är en minut. Oljan återantänder till dess att den svalnat.

Se video

Kastlängd

Det största avstånd på vilket ett "provbål" på 10 cm diameter med bensin kan släckas. Mätt med tumstock.

Se video
Firemill svart kartong

Läs alltid manualen först

När olyckan är framme finns ingen tid att läsa manualer. Därför vill vi att du läser manualen innan. Vi vill också att du testar Firemill i lugn och ro med familjen så alla känner sig väl förtrogna med hur den fungerar. Det sparar viktiga sekunder när något börjat brinna! Sen byter du enkelt och billigt tuben till en ny. Kanske ska du göra det till en tradition att öva  med Firemill och byta batteri i brandvarnaren första advent varje år?

Därför ska du köpa en Firemill

Så funkar Firemill

Firemill kolsyresläckare har många fördelar. Här kan du läsa mer om hur Firemill fungerar och varför du bör ha en i ditt kök.

Öva med Firemill

En viktig poäng är att du kan öva med Firemill. Här har vi samlat lite filmer där vi släcker bränder och övar med Firemill.

Ladda ned manualer

När det brinner är det för sent att läsa manualen! Här finns Firemills manual, varningstexter och instruktion till väggfäste.

Köp Firemill

I vår shop kan du alltid tryggt köpa Firemill kolsyresläckare direkt från uppfinnaren. Snabb leverans och fri frakt vid ordrar över 500 kronor.